Genellikle renk körlüğü olan insanlar yeşil, kırmızı ve mavinin tonlarını ayırt edemezler. Güneşten ya da ışıklandırmalardan gelen ışık gözün arkasında bulunan retinaya ulaşır. Retinada bulunan rod ve koni hücreleri ışığa duyarlıdırlar bu yüzdende ışığı gören fotoseptör denilen sinir hücreleridir. Rod hücreleri ışığı ve karanlığı algılar düşük ışık seviyelerine karşıda hassastır. Koni hücreleri ise rengi algılarlar. Rengi görmemizi sağlayan koni hücrelerinin üç türü vardır. Bunlar kırmızı, yeşil ve mavidir. Renk körlüğü bulunan insanlarda Rod ve Koni hücreleri ya yoktur ya da düzgün işlevini sağlayamamaktadır.
Renk körlüğünün üç ayrı türü vardır;
1-) Kırmızı – Yeşil Renk Körlüğü
- Kırmızı ve yeşil arasındaki renk farkını ayrıştırmakta zorlanırlar ve en yaygın renk körlüğü şikayetidir.
- Yeşil fotopigment kusuru yada eksikliği sebebi ile yeşil ve sarı nesneler kırmızı renkte görünür.
- Kırmızı fotopigment kusuru yada eksikliği kırmızıve yeşil renk körlüğüne sebep olur. Bu durumdaki insanlar kırmızı, turuncu ve sarı nesneleri yeşil yada siyah görürler.
2-) Mavi – Sarı Renk Körlüğü
- Mavi fotopigment kusuru yada eksikliği olduğunda ortaya çıkar. Mavi sarı renk körlü olan insanlarda hiç mavi koni hücresi bulunmadığı için maviyi yeşil, sarıyı isa menekşe ve gri olarak görmelerine sebep olur. Bu durumda pembeden sarı ve kırmızıyı söylemekte zorlanırlar.
3-) Tam Renk Körlüğü
- Renk körlüğünün en şiddetli şeklidir. Üç renk bulunan koni hücrelerinden ikisi yada daha fazlasında kusur olmasıyla ortaya çıkar. İki yada daha fazla koni türü eksik olan kişiler ışığa karşı ekstra duyarlıdırlar özellikte parlak ışıkta net görmekte güçlük çekerler bunun sebebi isa görüşlerin çoğu yada tamamı için rod hücrelerini kullanmak zorunda olmaları ve yalnızca loş ışıkta rod hücrelerinin çalışmasıdır.
Renk Körlüğünün Belirtileri
- Renkleri ve renklerin parlaklıklarını görmede zorlanırlar.
- Benzer renklerin tonları arasındaki farkı göremezler. Bu en çok kırmızı – yeşil veya mavi – sarı renkte olabilir.
Renk körlüğü çoğunlukla doğuştan gelşr ve anneden geçer erkeklerin renk körü doğmaları kadınlara göre çok fazladır. Kadınlarda da nadirde olsa maviye karşı renk körlüğü görülebilmektedir.